Led lysrör ersätter fluorescerande lysrör

På jobbet håller vi just nu på att effektivisera på samtliga fronter i hopp om att kunna reducera våra utgifter och bli mer effektiva överlag. Detta har medfört att vi bytt alla ljuskällor i lokalen till led belysning. Tidigare satt det 58W fluorescerande lysrör monterade i taket, dessa gick ofta sönder och fick bytas ut med jämna mellanrum. Nu har vi gått över till moderna led lysrör vilket enligt ansvarig elektriker ska sänka våra elkostnader med ungefär 60%. Detta är en markant skillnad naturligtvis men led lamporna ska även ge ytterligare fördelar än bara sänkta kostnader. Enligt elektrikern så behöver led lysrör inte bytas ut lika ofta utan de har en brinntid på ungefär 50 000 timmar jämfört med fluorescerande lysrör som har en livslängd på ca 10 000 brinntimmar. Om detta verkligen stämmer låter jag vara osagt men det verkar ändå som att de nya led lysrören är en god investering av en mängd olika anledningar. Gamla lysrör innehåller kvicksilver men det gör inte dessa nyare lysrör och detta klingar bra hos chefen förstås, då vårt mål är att bli ett mer miljömedvetet företag. Finns finns alltså stora fördelar för oss som investerar i ny belysningsteknik.

Ny strålkastarbelysning på fasaden

Men det är inte bara lysrör som ersätts utan vi har även investerat i ny belysning på vår fasad. Vi bytta ut 12 st 400W halogen strålkastare och ersätta dom med 12 st 70W led strålkastare. Vi sänker alltså effektförbrukningen avsevärt mycket mer utomhus än vad vi gör inne i våra lokaler. Överlag så förväntas vi genomföra en besparing på ungefär 74.000 kr per år vilket är riktigt imponerande. Nu hoppas vi bara att lamporna håller så att den inte blir samma visa som med den föregående belysningen som jämnt strulade. Första tanken var att välja led arbetsbelysning men på grund av en komplicerad installation och behovet av en konverterare så valdes det alternativet bort. Led Arbetsbelysning kan också fungera som gårdsbelysning men då behöver man konvertera 12V till 230V.

Ljusramper ska monteras på våra företagsbilar

Det verkar som chefen på jobbet drabbats av belysningsmani. På ett möte vi hade i veckan så var det tänkt att våra företagsbilar skulle utrustas med ny fordonsbelysning. Efter många om och men så lyckades vi komma överens om att det skulle bli snyggt med en led ljusramp på varje bil. För dig som inte förstår skillnaden så är en led ljusramp ett extraljus som förbättrar sikten under mörkerkörning. Då vi kör mycket på landsvägar med knapp någon belysning alls så är det välkommet med ljusramper på bilarna framförallt i vintermörkret. Bilder kommer att laddas upp där ni kan ta del av slutresultatet.